De naam Achernar

Achernar is een heldere, vaste ster aan de hemel in de sterrengroep Eridanusrivier. Dat sterrenbeeld is een van de langste die we kennen, en Achernar is daarin de helderste ster. De naam Achernar is afgeleid van het Arabisch akhar an-nahr, dat ‘het einde van de rivier’ betekent.

Gezien vanuit de aarde is de positie van Achernar ongeveer 15 graden Vissen. Astrologisch wordt de aard van een vaste ster traditioneel uitgedrukt in planeetkenmerken. Over Achernar wordt geschreven dat: “zijn aard die is van Jupiter, met een beetje Mars en Uranus. Hij belooft voorspoed en succes door een goede moraal, geeft een oprecht en trouw belijden van het eigen geloof en maakt filosofisch.

Volgens de traditie geeft Achernar vaak hoge posities in kerk, wetenschap, kunst en in de kennisgebieden die met het ‘ongeziene’ te maken hebben. Verder wordt aan deze ster nog toegeschreven dat hij de mens geduldig, arbeidzaam, nadenkend en eerlijk maakt.” Als symbool spreekt hij ons echter nog het meest aan als “het einde van de rivier” – de plaats waar de rivier in zee uitmondt. Dat is de plaats waar de bekende wereld, de wereld die we kunnen overzien (de rivier) de wereld van de oneindigheid (de zee) ontmoet.

Het is de ontmoeting tussen het individuele en het collectieve, en tussen bewustzijn en onbewuste. Astrologie heeft een heel praktische en een heel spirituele dimensie, en laat op het individuele vlak ons bewustzijn zien welke onbewuste drijfveren er in onszelf en anderen spelen, en vertelt ons daarnaast ook op het collectieve vlak over grotere stromingen en tijdsbeelden.